Očesni center Hudovernik

Kaj je Botoks?

Botoks je Botulinum toksin tipa A, ki je naraven nevrotoksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum. V telesu deluje na stiku med živčnim končičem in mišico in omrtviči delovanje mišice. Prečiščen toksin se v medicimi uporablja že 20 let pri zdravljenje določenih bolezni in migren. V estetski medicini se botoks uporablja v bistveno nižjih dozah za glajenje gub obraza in vratu. Prav med najuspešnejšimi in najbolj razširjenimi indikacijami pa so gube okrog oči in med obrvmi. Ker so doze nizke, so tudi stranski učinki redki in blagi do zmerni. Največkrat so prisotni blaga rdečina in oteklina na mestu vboda; lahko nastane manjša podkožna krvavitev, saj je koža okrog oči dobro prekrvavljena.
Botoksa ne smemo uporabljati pri kožnih vnetjih na predvidenem mestu injiciranja, pri pacientih z miastenijo gravis, Eaton Lambertovim sindromom ali pri posameznikih z znano preobčutljvostjo na botulinum toksin ali drugo pomožno komponento iz formulacije. Botoks je kontraindiciran pri nosečnicah in doječih materah ter pri sočasni uporabi določenih antibiotikov in mišičnih relaksantov.
Gube na čelu Gube med obrvmi Račje tačke
PrejKasneje PrejKasneje PrejKasneje

Kaj so Hialuronska polnila?

Hialuronska polnila so začasna polnila, katerih prednost je, da telesu niso tuja in ne povzročajo alergičnih reakcij. Naravno hialuronsko kislino telo razgradi že v nekaj dneh, zato je terapevtska hilauronska kislina preoblikovana tako, da je obstojna približno 6 mesecev. Koža z leti izgubi polnost zaradi izgube kolagena in elastina, hialuronska polnila pa po naravni poti te gube napolnijo in koži vrnejo napetost. V predelu okrog oči se polnila uporabljajo pri zmanjševanju glabelarnih in očesnih gub, podočnjakov in pri polnjenju ličnic. Najpogosteje pa jih uporabljamo za izravnavo nazolabialne gube (od nosnega krila do ustnega kota), za povečanje volumna tankim ustnicam, za nepravilno oblikovane ustnice in mezoterapijo (globoko vlaženje kože).
Za aplikacijo polnil niso primerni ljudje, ki so nagnjeni k brazgotinjenju, s preobčutljivostjo na hialuronsko kislino ali z znano motnjo strjevanja krvi. Prav tako polnil ne uporabljamo pri nosečnicah ali v času dojenja. Stranski učinki so redki, največkrat v obliki rdečine ali blage otekline na mestu aplikacije.
Nazolabialna guba Nazolabialna guba
PrejKasneje PrejKasneje

Kaj storimo pred posegom?

Pred posegom se z vami pogovorimo o vaših željah in pričakovanjih, opravimo pregled in vam povemo kaj so realna pričakovanja in vam svetujemo. Opravimo fotografiranje obraza, saj po nastopu učinka pogosto pozabimo, kako smo izgledali prej.
En teden pred posegom ne priporočamo jemanja aspirina ali drugih nesteroidnih analgetikov, saj s tem zmanjšate možnost nastanka modric.

Kako poteka poseg in kako hitro nastopi učinek?

Na poseg pridete brez ličil in krem na obrazu, obraz dezinficiramo in s tanko iglo vbrizgamo botoks. Samo vbrizgavanje botoxa poteka hitro, traja nekaj minut, odvisno od področja, ki ga obdelamo, in je skoraj neboleče. Na mestu vboda lahko nastopi rahla rdečina in pekoč občutek, ki izgineta v nekaj urah, redkeje podkožna krvavitev, ki se resorbira v nekaj dneh. Učinek botoxa se pojavi po 3 do 4 dneh, popolnoma pa se razvije po 14 dneh. Traja 3 do 6 mesecev, nato pa je potrebno postopek ponoviti. Začnemo z nižjimi dozami, ki jih po potrebi prilagajamo glede na dosežen učinek.
Postopek vbrizganja polnil traja nekoliko dlje, 20-30 minut, saj moramo običajno obdelati večja področja obraza. Zato večina polnil vsebuje anestetik, tako da je aplikacija neboleča. Učinek je viden takoj, dokončno stanje pa po nekaj dneh. Traja 6 do 10 mesecev.

Na kaj moramo biti pozorni po posegu?

Po posegu vbrizgavanja botoksa prvi 2 uri tretiranega mesta ne smete masirati, nanos pudra je dovoljen. 2-3 ure po posegu naj bo glava v dvignjeni poziciji, odsvetuje se prekomerno sklanjanje in ležanje. Zaželjena pa je normalna mimika obraza oziroma uporaba tretiranih mišic.
Po posegu vbrizgavanja hialuronskega polnila 2-3 tedne odsvetujemo plavanje, večje fizične napore, izpostavljanje soncu, obisk savne oziroma zadrževanje v zelo vročem ali mrzlem okolju. Najmanj 1 mesec po posegu odsvetujemo pilinge, globinsko čiščenje ali laserske posege.
Očesni center Hudovernik d.o.o.
Ambulanta:
 • Pohorska ul. 21
 • 2000 Maribor
Lokacija
Lokacija
Ordinacijski čas ambulante s koncesijo
 • Pon. 12.30 - 19.00
 • Tor. 7.00 - 13.00
 • Sre. 7.00 - 13.00
 • Čet. 7.00 - 11.00
 •  16.00 - 19.00
 • Pet. 7.00 - 10.30
 • ambulanta
 • ambulanta
 • ambulanta
 • diagnostika
 • predpis očal
 • ambulanta